slider-image

TRENING: PRAVNA ZAŠTITA PRIJAVITELJA I KORISNIKA U ODNOSU NA ODLUKE TIJELA U SUSTAVIMA UPRAVLJANJA I KONTROLE EUROPSKIM STRUKTURNIM I INVESTICIJSKIM FONDOVIMA

26. veljače 2020. godine u Zagrebu
Poslovni centar Almeria, Ulica grada Vukovara 284, zgrada D, 3. kat
Od 9:00 do 16:30 sati

Korisnik ste sredstava iz fondova EU ili sudjelujete u provedbi EU projekta?

Ako je odgovor “Da”, sigurni smo da ste se susreli s odlukama sustava upravljanja i kontrole ESIF-a s kojima niste bili zadovoljni.

Primjerice:

Vaš projekt nije prošao postupak dodjele, a vi smatrate da nije adekvatno ocijenjen?
Projektni prijedlog za EU sredstva ste predali prije godinu dana, ali rezultati još nisu objavljeni?
Predajete novo kvartalno izvješće, a da vam prethodno nije niti pregledano, niti odobreno, a niti su vam sredstva isplaćena?
Pri pregledu izvješća neki su troškovi proglašeni neprihvatljivima, bez pojašnjenja za takvu odluku od strane sustava?
Utvrđena vam je nepravilnost u projektu te izrečena financijska korekcija, ali vi se s takvom odlukom ne slažete?

U svakoj od ovih situacija, zasigurno ste se zapitali – “Što sada?”

Ne umanjujući odgovornost korisnika EU sredstava za provedbu projekta, ovim inovativnim treningom, jedinstvenim na hrvatskom tržištu, želimo osnažiti korisnike da se zauzmu za svoje projekte!

Tek ravnomjernom distribucijom odgovornosti svih dionika u procesu korištenja EU fondova možemo računati na zajednički uspjeh i na podizanje razine pravne sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Što je cilj treninga?

Cilj ovog treninga je prikazati kako se nositi s odlukama sustava s kojima nismo zadovoljni, kako ih pobijati, koji su mehanizmi pravne zaštite i koliko je očekivano trajanje postupaka (uključujući i troškove). Na treningu će biti prikazane studije slučaja, odnosno primjeri u kojima su korisnici uspješno zaštitili svoja prava, što bi trebalo motivirati sve dionike da donose kvalitetne i na regulativi utemeljene odluke.

Pozadina potrebe za ovakvim treningom u Hrvatskoj

Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji dobila alokaciju od 11,69 milijardi eura iz Europskih strukturnih investicijskih fondova (ESIF). Kako bi iskoristila alocirana sredstva, Republika Hrvatska je morala uspostaviti sustave upravljanja i kontrole delegirajući odjele u postojećim i novonastalim institucijama za poslove upravljanja pozivima i projektima financiranima iz ESIF-a.

Javnost je upoznata sa činjenicom da sustavi nisu efikasni i da često krše prava korisnika, a najčešće su situacije kašnjenja u obradi projektnih prijava u okviru postupka dodjele bespovratnih sredstava ili obrade zahtjeva za nadoknadom sredstava u okviru provedbe projekata.

Osim toga, položaj strana u ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava nije ravnopravan jer su tijela u sustavu uvijek u jačem položaju u odnosu na korisnika. Zbog toga se u praksi često događaju situacije u kojima korisnici bivaju penalizirani za najmanje pogreške, dok sustavi dosad nisu snosili odgovornost za nepoštivanje ugovornih odredbi.

Budući da ulazimo u sam kraj financijske perspektive 2014. – 2020. porasla je stopa ugovorenosti alokacije ESIF-a, što znači da je trenutačno u provedbi velik broj projekata. Kao jedan od najvećih problema u provedbi identificiran je visok rizik od nepravilnosti koju tijela u sustavu mogu utvrditi u provedbi projekata korisnika te izvršiti penalizaciju u obliku financijske korekcije.

Nerijetko se događa da tijela o istom pitanju imaju potpuno različita mišljenja ili da sustavi upravljanja i kontrole drugačije tumače pojedina pitanja od revizora, što izaziva pravnu nesigurnost i negativno utječe na provedbu projekata i rezultate.

Specifičnosti pravnog okvira i ugovornih odredbi ESIF-a otežavaju prijaviteljima i korisnicima pristup pravnoj zaštiti u slučaju odluka tijela u sustavu kojima nisu zadovoljni, a sami korisnici slabo su upoznati s mogućnostima koje su im na raspolaganju u slučajevima u kojima žele preispitati odluke tijela u sustavu s kojima nisu zadovoljni.

Sadržaj treninga

Sadržaj treninga obuhvatit će prikaz i objašnjenje svih relevantnih informacija o mogućnosti zaštite prava prijavitelja i korisnika fondova EU-u u odnosu na odluke tijela u sustavima upravljanja i kontrole, a posebno:

pravni okvir koji propisuje mogućnost pravne zaštite
specifičnosti pravnog okvira koji regulira Europske strukturne i investicijske fondove i utjecaj na mogućnost zaštite prava dionika u postupku pripreme i provedbe projekata
pregled akata koji se donose u okviru pojedinih operativnih programa i mogućnosti zaštite prijavitelja i korisnika
prikaz radnji koje je moguće poduzeti s ciljem zaštite prava u svim fazama projektnog ciklusa
prikaz studija slučaja i mogućnosti zaštite prava
pregled zakonodavnog okvira koji je u primjeni

Kome je namijenjen trening?

Trening je namijenjen svima onima koji koriste fondove EU-a nevezano za sektor iz kojega dolaze: od faze prijave projekata, postupka dodjele (administrativna provjera, evaluacija i ugovaranje) do provedbe projekta, odnosno ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a koji žele saznati kako pobijati odluke tijela u sustavima upravljanja i kontrole koje smatraju neodgovarajućima.

Tko će voditi trening?

ARIANA VELA je jedna od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata. Kroz više od 16 godina iskustva uspješno je provela preko 500 projekata s vrijednošću portfelja od više od pet milijarde eura te mentorirala izradu više od 250projekata. U svojoj je karijeri radila s predstavnicima javnog, poslovnog i civilnog sektora, a specijalizirala se za velike infrastrukturne projekte, rješavanje kompleksnih problema u provedbi projekata u segmentu građevinskih radova, nadzora i praćenja dinamičkih i financijskih planova, strateško pozicioniranje i planiranje projekata u odnosu na opcije financiranja, financijsko upravljanje projektima i novčani tok projekata, javnu nabavu, kao i rješavanje nepravilnosti i izbjegavanje financijskih korekcija. Osnivačica je prvog hrvatskog portala o EU fondovima (eu-projekti.info) i vlasnica prvog hrvatskog učilišta o fondovima EU – Učilišta EU PROJEKTI. Bila je jedna od ključnih stručnjakinja Hrvatskih cesta u pripremi najvećeg hrvatskog projekta financiranog iz fondova EU – Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom te je imenovana voditeljicom EU financiranja projekta.

TOMISLAV SADRIĆ odvjetnik je zaposlen u renomiranome odvjetničkom društvu specijaliziran za rješavanje sporova, s fokusom na sektor financijskih usluga, energetike i transporta. Zastupa klijente u složenim sudskim postupcima pred trgovačkim sudovima te također često savjetuje klijente iz područja prava javne nabave. Autor je nekoliko stručnih članaka iz područja trgovačkog prava, a posebnu je pažnju posvetio izučavanju pravnog okvira i mogućnosti pravne zaštite u segmentu projekata financiranih iz fondova EU-a.

Zašto odabrati nas?

Učilište EU PROJEKTI prvo je hrvatsko i regionalno učilište specijalizirano za edukaciju o fondovima EU i projektnom managementu. Nastalo je na temelju dugogodišnjeg iskustva Obrta za poslovno savjetovanje i ostale usluge EU PROJEKTI, koji imaju portfelj projekata veći od pet milijarde eura, obrazovali su više od 9.500 osoba iz svih sektora, a rade i na najvećem hrvatskom projektu, onome za izgradnju mosta Pelješac i pristupnih cesta. Učilište je verificiralo svoje programe pri Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a odobrenje za rad izdalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, što programima i izdanim certifikatima daje posebnu težinu.  Posebnu važnost imaju i posebni programi izobrazbe u području javne nabave koje je verificiralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kolika je cijena treninga i što je u njega uključeno?

Cijena usavršavanja iznosi 1.380,00 kn po osobi plativo temeljem predračuna izdanog od strane Učilišta EU PROJEKTI. Učilište EU PROJEKTI nije u sustavu PDV-a, stoga je istaknuta cijena konačna. U cijenu su uključeni:

• održavanje treninga
• stručno individualno savjetovanje tijekom treninga
• nastavni materijali u ispisanoj i elektronskoj formi
• materijali o pravnom okviru i relevantnoj regulativi
• praktične vježbe i primjeri iz prakse
• potvrda o sudjelovanju
• ručak u pauzi
• 15 % popusta na sljedeće edukacije Učilišta

Kako se prijaviti?

Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu i poslati ju na e-mail adresu: info@uep.hr. Nakon primljenog predračuna potrebno je uplatiti iznos kotizacije na račun broj: HR5223400091110691294 kod PBZ d.d. uz oznaku plaćanja “Za trening” i poziv na broj predračuna.

Za više polaznika iz iste organizacije odobravamo 15 % popusta!

Veselimo se našem zajedničkom radu!

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više Informacija

Slažem se