slider-image

ODRŽANA KONFERENCIJA: IZAZOVI PROJEKTNOG MENADŽMENTA

DO 2027. GODINE U SVIJETU ĆE BITI POTREBNO VIŠE OD 80 MILIJUNA PROFESIONALACA U PROJEKTNOM MENADŽMENTU, A TO JE KLJUČNO I ZA USPJEŠNO KORIŠTENJE EU FONDOVA U HRVATSKOJ!

Danas se u Zagrebu, u organizaciji Učilišta EU PROJEKTI – Ustanove za obrazovanje odraslih i AVELANT d.o.o., uz potporu vodećih strukovnih organizacija s područja projektnog menadžmenta: Hrvatske udruge za upravljanje projektima (IPMA Hrvatska), PMI udruge za upravljanje projektima Hrvatska (PMI Hrvatska) te PM2 Alliancea, na konferenciji o projektnom menadžmentu pod nazivom „IZAZOVI PROJEKTNOG MENADŽMENTA – ZNANJA I VJEŠTINE POTREBNE USPJEŠNIM VODITELJIMA PROJEKATA“ okupila krema hrvatskog projektnog menadžmenta.

Kao ključni izazovi s kojima se suočavaju projekti u Hrvatskoj istaknuti su kašnjenje u provedbi projekata uzrokovano brojnim disrupcijama, povećanje cijena radova i dobara koji u konačnici povećavaju ukupne troškove i nedovoljno razvijene kompetencije projektnih timova zaduženih za implementaciju složenih projekata, no zabrinjava i to što Hrvatska kasni za svjetskim trendovima i nedovoljno se fokusira na dobrobiti koje projekti stvaraju za širu zajednicu.

Također, posebnost za Hrvatsku je i činjenica da većinu svojih investicija financira iz fondova EU. Prema posljednjim podacima Europske komisije, Hrvatska, sa stopom isplaćenih EU sredstava od 81%, zauzima 13. mjesto po stopi iskorištenosti EU fondova za financijsku perspektivu 2014. – 2020. Rok za korištenje sredstava ističe krajem ove godine, a istovremeno Hrvatska koristi sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Kompleksne procedure i zahtjevi u pripremi i upravljanju projektima koji se više ne odnose isključivo na EU procedure, otežavaju provedbu projekata i izazivaju ozbiljnu zabrinutost za uspjeh u periodu do 2030. godine.

Jedno od rješenja problema u provedbi projekata, a time i korištenja svih dostupnih izvora financiranja jest jačanje kapaciteta svih dionika u segmentu projektnog menadžmenta.

Na konferenciji su predstavljeni novi obrazovni programi Učilišta EU PROJEKTI u području projektnog menadžmenta koji predstavljaju jedno od rješenja za izazove s kojima se Hrvatska i regija suočavaju.

U korist prethodno navedenoj činjenici govore i podaci vodećih strukovnih organizacija iz područja projektnog menadžmenta, prema kojima se do 2027. godine predviđa potreba od 88 milijuna profesionalaca potrebnih za rad u projektnim ulogama, a vrijednost projektno orijentiranog dijela gospodarstva doseći će 20 bilijuna eura. S druge pak strane, svjetska istraživanja pokazuju vrlo nisku razinu ostvarenja temeljnih projektnih ciljeva (vremena, novca i opsega projekta), pri čemu veliku ulogu svakako igra i nedovoljna osposobljenost osoba koje sudjeluju u projektima.

U raspravi su sudjelovali doc. dr. sc. Ernest Vlačić (predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš), prof. dr. sc. Mladen Vukomanović (predsjednik IPMA Hrvatska), Sanja Georgina Stropnik, PMP (predsjednica PMI Hrvatska), Marko Šimac, dipl. ing. građ. (regionalni koordinator PM2 Alliancea), Ariana Vela, MBA (direktorica AVELANT d.o.o.), Vitomir Vela, mag. rel. int. (ravnatelj Učilišta EU PROJEKTI) i dr. sc. Zlatko Barilović (direktor za razvoj obrazovnih programa Učilišta EU PROJEKTI).

Iz svih prethodno navedenih podataka, jasno je kako je razvoj struke projektnog menadžmenta, kao i kompetentnih pojedinaca, od neophodnog društvenog značaja kako za Hrvatsku, tako i za globalno gospodarstvo.

Navedene izazove prepoznalo je i Učilište EU PROJEKTI, koje uz podršku vodećih strukovnih organizacija, pokreće obrazovne programe s ciljem podizanja projektnih kompetencija kod osoba koje na bilo koji način sudjeluju u radu na projektima.

Više informacija o obrazovnim programima pronađite na poveznici, a prijavu u nove programe možete izvršiti ako kliknete na sljedeće poveznice:

Za prijavu na obrazovni program Projektni menadžment kliknite

PRIJAVITE SE


Za prijavu na treninge Agile Leadership, Produktni dizajn i strategija, PM2 metodologija za upravljanje projektima, Inovacijski projekti, Upravljanje projektnim rizicima, Menadžment programa i portfelja te Uvod u Agile (Scrum) kliknite

PRIJAVITE SE

Tim Učilišta EU PROJEKTI

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više Informacija

Slažem se