single-image

INTERVJU: MARKO ŠIMAC

Marko Šimac predavač je na novoj edukaciji UEP-a iz područja Projektnog menadžmenta PM2 metodologija za upravljanje projektima. Intervju s Markom pročitajte u nastavku.

Marko Šimac diplomirao je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je u Hrvatskim cestama gdje je šef Odjela za gospodarenje cestovnom infrastrukturom u Sektoru razvoja i IT podrške. Kroz karijeru konzultanta stekao je iskustvo u radu na nekim od najznačajnijih projekata iz različitih industrija poput graditeljstva, energetike, prometne infrastrukture, itd. Posebno područje interesa mu je digitalna transformacija građevinarstva.

Marko je certificirani voditelj projekata po IPMA standardu te PMP po PMI standardu. PM2Alliance certificirani je trener. Dopredsjednik je hrvatskog ogranka Project Management Institutea. U nastavnom je zvanju višeg predavača te nositelj kolegija iz područja projektnog menadžmenta na nekoliko visokih učilišta. Uspješno priprema kandidate za certifikacije po PMI i IPMA standardima. Sudjelovao je na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama te je autor ili koautor većeg broja stručnih i znanstvenih radova iz područja projektnog menadžmenta i član mnogih strukovnih udruga u čijem radu aktivno sudjeluje. Obrazovanje je nastavio na studiju „MBA in construction“ Sveučilišta u Zagrebu.

Marko Šimac

Na UEP-u sudjelujete u izvedbi edukacije PM2 metodologija za upravljanje projektima, zašto je važan ovakav tip edukacije?

Profesionalcima ali i početnicima u struci projektnog menadžmenta sve nove informacije i iskustva mogu biti od koristi u svakodnevnom poslu. Cilj edukacije je dati pregled razvoja i trenutne uporabe PM2 metodologije koju je razvila Europska komisija (EC). Metodologija je podržana od raznih institucija Europske unije s idejom ”One common PM Methodology open to all EU Institutions, Member States, Contractors, and EU Citizens.” Razvijana još od 2007. bila je namijenjena samo internim projektima EC, no od 2016. jača inicijativa širenja slobodne i otvorene metodologije za sve institucije, učesnike i ostale dionike EU projekata.

Na koji način je moguće ovu metodologiju primijeniti u svakodnevnom poslovanju?

Metodologija je jednostavna i fleksibilna, vrlo generalna i jasna te ju je moguće koristiti na različitim tipovima projekata i industrija. S obzirom na otvorenost i javnost, moguće ju je potpuno slobodno implementirati ali i prilagoditi svojim potrebama. U Hrvatskoj se već koristi u privatnom i javnom sektoru, te raste broj korisnika ali certificiranih stručnjaka.

Kako biste opisali svoju ciljnu publiku i koja će znanja ili vještine dobiti nakon završetka programa?

Edukacija je namijenjena pojedincima koji sudjeluju u projektima i tvrtkama koje svoje poslovanje provode kroz projekte, početnicima ali i iskusnim voditeljima koji hoće nadopuniti svoje kompetencije. Zbog snažnog EU predznaka, dionici projekata financiranih iz EU fondova zasigurno mogu poboljšati performanse svojih projekata savladavajući PM2 metodologiju.

Edukacija je koncipirana kroz teoretski i praktični pristup tokom kojeg se polaznici upoznaju s temama:

  • Uvod u metodologije Europske komisije
  • Osnovne informacije o PM2 metodologiji i projektnom menadžmentu
  • Struktura metodologije i model upravljanja
  • Artefakti
  • Faza inicijacije projekta
  • Faza planiranja
  • Monitoring i kontrola
  • Faza realizacije projekta
  • Faza zatvaranja projekta

Možete li navesti neke od specifičnosti Vaše edukacije u odnosu na ostale slične koje se nude na tržištu?

S obzirom da metodologija objedinjuje mnoge globalno priznate dobre prakse poput PMI i IPMA standarda, sigurno je interesantno polaznicima napraviti usporedbu upravljanja projektom korištenjem metodologije poput PM2. Pored toga, edukacija donosi i mogućnost interaktivne komunikacije i razmjene iskustava između polaznika i predavača.

PM2 metodologija za upravljanje projektima

Više informacija o samom programu možete pronaći ako kliknete na:

SAZNAJTE VIŠE


Ako se već sada želite upisati i iskoristiti 10% promotivnog popusta, kliknite na:

PRIJAVITE SE

Za dodatne informacije obratite nam se na +385 1 553 4878 te na info@uep.hr

Veselimo se našem zajedničkom radu!

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više Informacija

Slažem se