04

Obrazovni programi

Voditelj pripreme i provedbe projekta ruralnog razvoja

voditelj-rural

Polaznici će svladati nova pravila pripreme i provedbe projekata u ruralnom razvoju te će usvojiti najnoviju metodologiju u skladu sa strateškim prioritetima Programa ruralnog razvoja.

Što je cilj programa?

Podići kapacitet polaznika za samostalnu pripremu i provedbu projekata u sektoru ruralnog razvoja, uz poseban rad na izradi poslovnog plana, pripremi aplikacijskog paketa za dostavu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i ruralnome razvoju, kao i AGRONET-u. Ovo je prvi hrvatski i regionalni program koji se bavi pripremom projektnih prijedloga u sektoru ruralnoga razvoja koji osposobljava polaznike za pripremu projekata iz Europskog poljoprivrednog programa za ruralni razvoj – EAFRD, i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo – EFRR, koristeći pritom najnoviju natječajnu dokumentaciju i primjere iz prakse. Program je verificirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a nastao je kao rezultat provedbe višednevnih praktičnih treninga o istoj temi.

Koliko traje program?

134 sata (69 predavanja, individualnih i skupnih konzultacija te 65 sati vježbi).

Kako se izvodi program?

Program se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a uključuje 69 sati predavanja na kojima se svladavaju posebnosti Programa ruralnog razvoja, razlike u pripremi projekata za predmetne instrumente i strukturne fondove te se polaznicima pokazuje ključni sadržaj cjelovite projekte prijave zajedno sa specifičnim trikovima za uspješnu prijavu. Praktični dio traje 65 sati te se odnosi na pripremu poslovnog plana, skupljanje natječajne dokumentacije i rad u online sustavu AGRONET. U 69 sati predavanja uključen je niz individualnih i skupnih konzultacija koje omogućuju individualni rad s korisnicima na specifičnim praktičnim pitanjima. Posebna pažnja poklanja se praktičnom radu s konkretnom natječajnom dokumentacijom, situacijskim testovima u kojima se simuliraju stvarne situacije koje se događaju u pripremi i provedbi projekata.

Što će naučiti polaznici?

Polaznici će svladati potpuno nova pravila pripreme i provedbe projekata u ruralnom razvoju s naglaskom na novitetima u odnosu na  Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

Posebno će naučiti:

 • Koji fondovi EU financiraju projekte u sektoru ruralnoga razvoja
 • Kakve vrste projekata se mogu financirati i tko su potencijalni korisnici
 • Koji je sadržaj pripremne dokumentacije;
 • Koje je podatke potrebno prikupiti kako bi se moglo početi s pripremom poslovnoga plana
 • Koji je sadržaj poslovnoga plana
 • Kako pripremiti narativni dio poslovnoga plana
 • Koji je sadržaj financijskog dijela poslovnoga plana
 • Kako pripremiti financijski dio poslovnoga plana
 • Što je AGRONET sustav i kako raditi u njemu, te
 • Kako pripremiti cjelovitu projektnu prijavu uz zadovoljavanje kompleksnih administrativnih zahtjeva.

 

Kome je program namijenjen?

Svima koji rade u sektoru ruralnoga razvoja, a posebno:

 • Konzultantima;
 • Vlasnicima OPG-ova, zadruga, malih i srednjih poduzeća i fizičkim osobama koje žele pripremiti i provesti projekte;
 • Članovima i zaposlenicima lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova);
 • Zaposlenicima jedinica lokalne i područne samouprave koji žele sudjelovati u pripremi projekata;
 • Zaposlenicima tijela državne uprave koji sudjeluju u radu sektora ruralnoga razvoja;
 • Drugima zainteresiranim osobama.

 

Zašto upisati program?

Praktičan rad na izradi poslovnoga plana temelji se na konkretnim vježbama, primjerima iz prakse i natječajnoj dokumentaciji iz jednog od natječaja raspisanog tijekom aktuelne godine. Polaznici će kao završni rad pripremiti jedan poslovni plan, složiti popis dokumentacije za cjelovitu projektnu prijavu i opisati korake potrebe za pravilnu realizaciju projekta na zadanom konkretnom primjeru iz prakse..

Priprema konkretnog projekta – Svaki polaznik na početku pohađanja programa u suradnji s mentorom izabrati će projektnu  temu na kojoj će praktično raditi do završetka programa i koju će uobličiti u projektni prijedlog (narativni i financijski dio).

Individualno savjetovanje i pisani komentari – Mentori/predavači svakom će polazniku dati pisane i usmene komentare na odrađene vježbe i pripremljene projekte s ciljem poboljšanja njihove kvalitete. Takve se konzultacije odvijaju u okviru programa i omogućuju da unaprjeđujete svoje projektne prijedloge. Čak 95% naših polaznika ocijenilo je ovaj dio nastave kao jedan od najznačajnijih.

Praktični primjeri – Svaki segment programa popraćen je iskustvima iz prakse, praktičnim radom i gostima predavačima iz institucija i organizacija koje rade u sektoru fondova EU unutar kojih se provode tematske rasprave, razgovori i konzultacije, a na nastavi pokazujemo i konkretne primjere projekata koji su osigurali financiranje iz fondova EU.

Uvjerenje o osposobljavanju – Svaki polaznik koji uspješno završi program dobiva uvjerenje o osposobljavanju koje upisuje u e-radnu knjižicu. Uvjerenje je priznato od strane nadležnih institucija u RH i predstavlja odličnu podlogu za zapošljavanje

Stručna praksa UEP ALUMNI PROGRAM – Svaki polaznik koji uspješno završi program ulazi u UEP ALUMNI PROGRAM kroz koji sudjeluje na godišnjim konferencijama, praksi, mentorstvu 1-na-1 te u pripremi konkretnih projektnih prijedloga

Studomat i moderna oprema – Komunikacija s predavačima i izrada završnog rada odvija se preko studentskog portala koji olakšava i ubrzava komunikaciju, a polaznicima je na raspolaganju učionica s računalima i besplatnim WIFI-em.

Popratni materijali – Svaki polaznik dobiva USB memoriju na kojoj se nalaze publikacije, regulativa, testovi i vježbe, simulacije i ostale materijale važne za rad s fondovima EU.

Tržište rada – Na tržištu rada postoji izuzetno velik interes za stručnjacima koji se bave upravo pripremom projekata u sektoru ruralnoga razvoja, kao u javnom, tako i u privatnom sektoru, posebice zato što je trenutačna iskorištenost raspoloživih sredstava u oba relevantna operativna programa jako niska.

 

Tko su treneri i kakvo je njihovo iskustvo?

Egon Mudrinić – Uspješni konzultant specijaliziran za projekte koji se financiraju iz Programa ruralnoga razvoja 2014. – 2020. Dosad je pripremio i proveo više od 50 projekata u programu IPARD i PRR, predavao na brojnim edukacijama u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i drugih organizacija, a posebno relevantno je i njegovo iskustvo rada u samom srcu projekata ruralnoga razvoja pri Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i ruralnome razvoju.

Ariana Vela – mentorica u programu koja prati polaznike u ključnim fazama obrazovanja te vodi postupak individualnih konzultacija. Njezino iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih iz fondova EU neprikosnoveno je i zato je rad s njom jedan od najvažnijih i najkorisnijih dijelova programa.

 

Kolika je cijena programa?

Cijena programa je 796,34 € plativo u 12 rata bez kamata na poslovni račun Učilišta EU PROJEKTI. Tijekom upisnih rokova odobravamo dodatne popuste. Provjerite koji su vam popusti na raspolaganju!

x

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više Informacija

Slažem se